Wednesday, November 23

[Khidmat Masyarakat] Pantai Robina, Butterworth

بسم الله الرحمن الرحيم
السلام عليكم و رحمة الله وبركاته

[1 Jun 2016]

Imej dari google map


Pantai Robina ini letaknya di dalam daerah Teluk Air Tawar, Butterworth berhampiran dengan Pengkalan Tentera Udara Butterworth.  Pantainya berbatu dan jelas kelihatan bangunan KOMTAR di bahagian pulau.  Dulu-dulu, pantai ini seperti pantai lain yang menjadi tempat perkelahan keluarga dan mandi laut.  Siput remis juga dapat dikutip di pantai ini.  Sekarang, tidak lagi.  Batu-batu diletakkan di pantai untuk mengelakkan hakisan menurut ceritanya.

Sakit mata memandang sampah berupa botol dan tin minuman, plastik pembungkus makanan di celahan batu di tepi pantai. Ish ish ishhhh /:) ... kebersihan pantai bukan hanya tanggungjawab pekerja majlis perbandaran sahaja, tetapi pengunjung juga berperanan untuk memastikan kebersihannya. Tidak susah pun untuk menjaga alam sekitar, cuma buanglah sampah di tempat yang disediakan...mudah bukan?

ini sebahagian saja
Sebagai memenuhi tanggungjawab sosial, jabatan kami telah menganjurkan program pembersihan pantai ini dengan kerjasama Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) Jun lalu.  Segala peralatan pembersihan disediakan oleh pihak MPSP.  Sama pula warna tema baju yang dipakai dengan warna baju petugas MPSP B-)Sebelum memulakan kerja, marilah kita berposing dahulu :D

untuk album

stretching dahulu

Kena happy sebelum mulakan kerja :D

kami sudah bersedia!

Mulakan operasi!

yang di sana...

Lihatlah... banyak kan sampahnya...

yang di sini..

Di celah-celah pokok ini pun ada!
Selesai... makan tengahari pula

Itu hasil sampah yang terkumpul separuh hari aktiviti dijalankanAyuhlah bersama-sama kita menjaga alam sekitar demi kelestarian masa hadapan.  Jika bukan kita siapa lagi?

Pesanan khidmat masyarakat ini dibawa oleh blog BC :D

No comments:

Post a Comment

Apa kata anda?

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin